woensdag 13 februari 2013

Reflectie.


Reflectie.
Wat hebben we geleerd?
Bij de uitvoering van deze opdracht was samenwerking heel belangrijk. Er moest veel overlegd worden over welke schilderijen we juist wel wilden gebruiken en welke niet, wat we de kinderen aan de hand van het thema Cobra wilden leren en hoe alles op het blog moest komen te staan. Het was leuk om je in een specifieke stroming te verdiepen. Alle vier wisten we ongeveer wat de kunststroming Cobra inhield, maar we hadden ons er nooit eerder in verdiept. Een belangrijk leermoment was de vormgeving van de lessen. We wilden de lessen op een creative manier vormgeven. Knutsellessen worden in het onderwijs vaak op een standaard manier gegeven: de juf legt de opdracht uit en de kinderen tekenen of knutselen het voorbeeld van de juf na. Vanuit de beeldendevorming lessen hebben we geleerd dat je kinderen geen voorbeelden moet laten zien, maar kinderen moet laten werken vanuit hun eigen fantasie en creative vermogen. Dit wilden wij dan ook zeker in onze lessen laten terugkomen. Het was daarom af en toe extra moeilijk om een krachtige beeldvormer in te zetten tijdens de oriëntatiefase. De beeldvormer moest uit het de belevenis wereld van het kind komen, het doel van de les laten zien en aansluiten bij de leeftijd van de kinderen. Op sommige momenten moesten we ook leren ruimer te denken. De kunststroming Cobra en creativiteit moest in onze lessen centraal staan.

Hoe hebben we geleerd?
Door veel met de groepsleden te overleggen en inspiratie met elkaar te delen hebben we onze lessen vormgegeven. Ook hebben we verschillende beeldendevorming methodes bekeken op stage  en op internet. Leuke ideeën schreven wij op en combineerden we met onze eigen ideeën. De informatie van de kunststroming Cobra hebben we verzameld door verschillende internetsites en boeken te bestuderen. Ook hebben we verschillende opdrachten in de praktijk uitgeprobeerd. We namen dan een deel van de les en hebben die uitgevoerd in onze stage. Hier ontdekten wij positieve en negatieve aspecten uit de les, waardoor wij onze lessen konden aanpassen.

Hoe word het resultaat beoordeeld?
Gedurende periode hebben we een blog bij gehouden. Op het blog hebben wij de informatie van de kunststroming en de beeldendlessen gezet. Ook zijn de mind-maps, het plan van aanpak en de informatie over verschillende schilders op het blog terug te vinden. Over het blog, de beeldendevorming lessen en de informatie over de kunststroming Cobra krijgen wij een beoordeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten