maandag 11 februari 2013

Cobra; wat zijn de kenmerken?

Veel van de kunstenaars van deze stroming hebben in de Tweede Wereldoorlog gezien hoe kunst en het leven verbonden zijn. Het ziet er daarom vooral erg kinderlijk uit: grote vormen of vlekken en zwarte lijnen. Er worden bijna alleen maar heldere of onvermengde kleuren gebruikt. De kunstenaars wilden het laten zien als uiting van vrijheid en verzet. Omdat het zo kinderlijk getekend is, ziet het er vaak ook uit alsof het fantasiewezens zijn. Vandaar dat het zich onderscheidt van het expressionisme dat in die tijd een belangrijke stroming was.
In Frankrijk werd Cobra gerespecteerd, Cobra was kleurrijk, dynamisch en chaotisch. Anders dan men in die tijd gewend was. Ook zat er humor in.

Kenmerken

Cobra heeft een paar duidelijke kenmerken. De schilderijen bestaan altijd uit vrolijke en felle kleuren. Meestal zijn de kleuren onvermengd. Hierdoor vallen de schilderijen erg op. Het doel van de kunstenaars is een humoristisch en vrolijk geheel te krijgen.

De schilders van Cobra schilderen op 2 verschillende manieren. Of ze maken duidelijke lijnen zodat de figuren goed te zien zijn, of de lijnen zijn onduidelijk en erg warrig getekend. Door een warrige tekening te maken, zien mensen allemaal iets anders in het schilderij. Zoals het schilderij hiernaast bijvoorbeeld van Carl Henning Pedersen. Hij noemt dit schilderij: ‘Rode ster boven schip’. Het schip en de ster zijn te ontdekken in het schilderij, maar voor de rest is het onduidelijk en is er voor iedereen weer wat anders te zien.

De kunstenaars lieten zich vaak inspireren door de volkskunst, mythen, de natuur en kindertekeningen. Vaak bestaan de kunstwerken uit maskers, fantasiefiguren en dieren.
De kunstenaars beginnen te schilderen zonder dat ze echt weten hoe het eruit komt te zien. Ze beginnen en zien daarna wel wat het eindresultaat wordt.
Voor veel aanhangers van Cobra was Juan Miró een groot voorbeeld. Door zijn speelse manier van tekeningen, zorgde hij
voor een kinderlijk en vrolijk effect.






Kenmerken van de Cobra op een rijtje;
- Kleurrijke kunst
- Kunstenaars werken zonder plan
- Geliefde onderwerpen waren mythen, dieren en primitieve kunst
- Wordt vaak vergeleken met kindertekeningen
- Vaak simpele vormen
- Wezens zijn tussenvormen van mensen, dieren en planten




Geen opmerkingen:

Een reactie posten